Loading...

Een pterygium is overgroei van het slijmvlies over het hoornvlies heen, waardoor het zien belemmerd kan worden. Meestal zit een pterygium aan de neuskant van het oog.

Oorzaak

Tot nu toe is er nooit een echte oorzaak gevonden. Wel lijkt het erop dat UV licht een rol speelt, omdat het pterygium in zonnige klimaten vaker voorkomt. Ook chronische irritatie van de ogen in een stoffige en droge omgeving lijkt een oorzaak te zijn.

Verschijnselen

In de meeste gevallen heeft men geen last van het pterygium. Soms is er sprake van een chronische irritatie en wordt het oog rood aan de kant van het pterygium. De doorgroei kan echter tot of over de pupilrand heengaan. Dan zal het zien hinder ondervinden of verminderd zijn.

Behandeling

Als het oog erg geïrriteerd is geraakt door ontsteking van het pterygium, kan het nodig zijn te behandelen met antibiotische/corticosteroïd druppels. Bij overgroei van de pupilrand is het nodig een operatieve correctie toe te passen. Het pterygium wordt onder lokale verdoving verwijderd. Dit is een weinig belastende ingreep maar de herstelperiode kan als vervelend worden ervaren. Er kan na de operatie nog enige tijd (tot 4 weken) sprake zijn van pijn, irritatie of een zanderig gevoel in het behandelde oog. Aanvullende behandeling kan bestaan uit bestraling van het geopereerde gebied, toediening van littekenremmers in het operatiegebied of een transplantaat van conjunctiva. Ondanks de behandeling kan in sommige gevallen een pterygium toch terug komen.