Loading...

Wat is er niet goed gegaan en waarom is een tweede operatie nodig?

In een klein aantal gevallen verloopt de staaroperatie niet helemaal naar wens. Een van de complicaties is het achterblijven van lensresten in de glasvochtruimte. Dit leidt tot een ontstekingsreactie in het oog.

Behandeling

In minder ernstige gevallen kan volstaan worden met oogdruppels. Is de ontstekingsreactie ernstig dan kan de oogdruk oplopen. Dit kan weer leiden tot beschadiging van het hoornvlies en de oogzenuw. Een operatie kan dan noodzakelijk zijn.

Tijdstip van operatie

Meestal hoeft deze operatie niet dezelfde dag te worden uitgevoerd. Vaak is het zelfs beter de operatie enkele dagen uit te stellen tot het oog met oogdruppels wat tot rust is gebracht.

Operatie

Indien een tweede operatie nodig is zal dit gedaan worden door een netvliesspecialist. De achtergebleven lensresten worden door een vitrectomie (glasvocht operatie) verwijderd. Deze operatie vereist speciale apparatuur en kundigheid. Daarom wordt de patient voor deze ingreep verwezen naar een netvliesspecialist.

Kunstlens

Het komt voor dat de oogarts bij de staaroperatie geen kunstlens heeft kunnen plaatsen. Bij de vitrectomie kan dat meestal alsnog gebeuren. Soms kan het nodig zijn het plaatsen van de kunstlens uit te stellen. Dan is op een later tijdstip een derde operatie nodig.

Resultaat

Als het netvlies voor de operatie geen afwijkingen had  en zich verder geen complicaties voordoen zal de uiteindelijke gezichtsscherpte heel redelijk en vaak zelfs min of meer normaal worden. Het herstel kost enkele weken tot maanden.

Complicaties

Complicaties kunnen ook bij een vitrectomie voorkomen. Het hoornvlies kan bijvoorbeeld troebel worden. In het uiterste geval kan later een hoornvliestransplantatie nodig zijn.