Loading...

Keratoconus is een aandoening waarbij de vorm van het hoornvlies afwijkend is; in plaats van de normale, regelmatige koepelvorm is de koepel uitgezakt, soms zelfs kegelvormig.

Oorzaak

De oorzaak is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel, waardoor het zijn stevigheid en zijn dikte verliest. Meestal is deze aandoening dubbelzijdig, maar kan de mate van ernst links en rechts verschillen.

Wanneer ontstaat een keratoconus?

Een keratoconus ontstaat veelal na de puberteit en kan soms tot het 40e levensjaar langzaam verergeren. Bij ongeveer 10% van de patiënten is de afwijking erfelijk. Mensen met een keratoconus hebben vaak een allergische aanleg of eczeem, ervaren hun ogen als gevoelig en hebben vaak jeuk aan hun ogen.

Gezichtsvermogen

Omdat het hoornvlies het belangrijkste brekende medium van het oog is, heeft deze vormafwijking grote gevolgen voor het gezichtsvermogen. De sterkte van het oog verandert en er ontstaat een astigmatisme. Soms ontstaan er littekens die het gezichtsvermogen verder verminderen.

Behandeling

Harde, zuurstofdoorlatende contactlenzen zijn de eerste keuze bij keratoconus. Zij vormen een nieuw regelmatig oppervlak. Voor keratoconus bestaan diverse gespecialiseerde keratoconus lenzen. Als een oog te gevoelig reageert op een harde zuurstofdoorlatende lens, kan een piggy‐back systeem worden gebruikt, een harde lens bovenop een zachte lens. Daarnaast is soms een grote lens nodig (sclera lens), die op het witte gedeelte (de sclera) van het oog rust.

Als lenzen niet meer worden verdragen, is een gedeeltelijke of gehele hoornvliestransplantatie vaak de volgende stap. Na een hoornvliestransplantatie kan een bril worden aangemeten, maar het kan ook nodig zijn om weer contactlenzen te gebruiken. Dit zullen altijd harde zuurstofdoorlatende lenzen zijn.

Nieuwere technieken, zoals intraocorneale ringen (Intacs) en collageen cross‐linking, als alternatief voor een transplantatie worden in sommige klinieken in sommige gevallen toegepast. Overigens is een behandeling met de excimer laser niet mogelijk bij een keratoconus. Evenmin zijn er oogdruppels die de oorzaak wegnemen.

Tot slot

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen , stel deze dan aan uw eigen oogarts. Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patientenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2009. (www.oogheelkunde.org).