Loading...

Herpes simplex is een virus dat een terugkerende ontsteking van het hoornvlies kan veroorzaken. Het Herpes Simplex type I virus is het meest voorkomend en veroorzaakt ook de bekende koortslip. Een oppervlakkige ontsteking veroorzaakt een rood, geïrriteerd oog, dat soms gevoelig is voor licht. Door littekenvorming kan het gezichtsvermogen verminderen.

Wat is Herpes Simplex?

Herpes Simplex is een virus dat infecties kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen. Er zijn twee belangrijke soorten Herpes Simplex Virus (HSV). Type I is de meest voorkomende soort en is verantwoordelijk voor de Herpes Simplex oogontsteking en de bekende koortslip. Type II is sexueel overdraagbaar en veroorzaakt slechts zelden een ontsteking in het bovenlichaam.

Wat is de Herpes Simplex oogontsteking?

De meest voorkomende Herpes Simplex oogontsteking veroorzaakt door HSV type I is een terugkerende ontsteking van het hoornvlies, het voorste heldere deel van het oog. Littekenvorming in het hoornvlies kan het gezichtsvermogen ernstig verminderen. Het Herpes Simplex Virus type I dat de infectie veroorzaakt, kent een aantal subtypen. Hierdoor kunnen duur en ernst van de ontsteking variëren. Ook de reactie op de behandeling kan verschillend zijn.

Verschijnselen

De ziekte begint meestal aan het oppervlak van het hoornvlies. Het oog wordt rood, is geïrriteerd en gevoelig voor licht. De meeste mensen krijgen de ontsteking hierna niet opnieuw. Eén op de vier mensen met een hoornvlies ontsteking krijgt echter binnen twee jaar opnieuw een ontsteking.

Beloop

De ontsteking kan dieper in het hoornvlies dringen en daar blijvende littekens of een ontsteking in het oog veroorzaken. Soms ontstaan op het hoornvlies chronische zweren, die zeer moeizaam genezen. Herpes Simplex oogontsteking treedt meestal maar in één oog op en tast slechts zelden het andere oog aan. Verspreiding van het virus naar andere mensen is niet waarschijnlijk. Bij mensen met een slechte afweer (zoals patiënten met AIDS of na een niertransplantatie) kan het virus andere delen van het lichaam infecteren. Dit gebeurt echter hoogst zelden. Na de oorspronkelijke infectie komt het virus in een ruststadium. Het verblijft in de zenuwen die van de huid of het oog afkomstig zijn. Af en toe, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, wordt het virus weer actief en veroorzaakt dan opnieuw een oogontsteking of een koortslip.

Hoe wordt Herpes Simplex oogontsteking behandeld?

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking. Vaak wordt antivirale oogmedicatie gebruikt in de vorm van oogdruppels of oogzalf. Soms is het nodig om het oppervlak van het hoornvlies eraf te vegen om de hoeveelheid virusdeeltjes te verminderen. Corticosteroïden kunnen gebruikt worden om de reactie van het lichaam af te remmen. Het is van groot belang goed ervoor te waken dat het virus zich niet vermeerdert. Wanneer er sprake is van ernstige littekenvorming en het gezichtsvermogen ernstig is aangedaan kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden.

Bij een beginnende ontsteking, ook als u dit al vaker heeft meegemaakt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw oogarts.