Loading...

Wat is de Corneaerosie?

Een corneaerosie is een oppervlakkige beschadiging van het buitenste laagje van het hoornvlies (cornea). Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van contactlenzen, een vuiltje in het oog of hardhandig wrijven in het oog. Een cornea-erosie wordt meestal behandeld met een oogzalfverband.

Wat is de cornea?

Dit is het glasheldere voorste deel van het oog, waardoor wij naar buiten kunnen kijken. Dit deel ligt voor de iris, welke de kleur van oog bepaalt. Het buitenste deel van de cornea is bedekt door een dun laagje ‘huid’. Dit heet het epitheel.

Wat is een erosie?

Dat is een beschadiging van de epitheel van de cornea. Zo’n erosie kan erg pijnlijk zijn en worden veroorzaakt door het dragen van contactlenzen, door takken of bladeren, door zand in het oog of door te hardhandig wrijven in het oog. Ook moet men er rekening mee houden dat een ziek oog sneller een beschadiging kan oplopen.

Behandeling

Een cornea-erosie wordt behandeld met een antibioticum bevattende oogzalf. Het ooglid wordt dan dicht geplakt met een oogverband. Op deze manier wordt het oog enkele dagen rust gegeven waardoor het in het algemeen snel geneest. Verdovende druppels worden gegeven voor het onderzoek, maar zijn niet geschikt voor de behandeling. Bij herhaald gebruik werken ze de genezing tegen, omdat ze de groei en het herstel van het epitheel-weefsel remmen. Helaas komt het soms voor dat de beschadiging van het hoornvlies-epitheel spontaan weer terug komt. Met name beschadigingen door de kras van een nagel of een tak kunnen opnieuw opspelen en weer dezelfde klachten geven. Er kan dan gebruik gemaakt worden van een zachte contactlens, die als een soort verband voor het hoornvlies fungeert om genezing te bewerkstelligen.

Complicaties

Bij bacteriële ingroei van de cornea kan het hoornvlies zodanig ernstig geïnfecteerd raken, dat het gezichtsvermogen verloren gaat.

Prognose

Met een goede behandeling zal in de meeste gevallen het hoornvlies binnen een week genezen. Het nieuwe epitheel is nog erg kwetsbaar: wrijven in het oog kan de genezing tegenhouden, opnieuw pijn veroorzaken en een nieuwe behandeling met oogzalf of verband nodig maken.