Loading...

Wat is een chalazion?

Een chalazion is een zwelling van een talgklier in het ooglid, ten gevolg van verstopping van de uitvoergang van de klier. Dit is vaak aan het begin rood, gezwollen en pijnlijk. De behandeling bestaat uit warme kompressen, incisie van de zwelling of een injectie met corticosteroiden.

Verschijnselen

Op een gegeven moment ontstaat er een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid en niet in de rand van het ooglid zoals bij een ‘stiegje’ of ‘strontje’ (hordeolum). Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen worden.

Oorzaak

Door het verstopt raken van de uitvoergang kan het talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die soms gepaard kan gaan met een bacteriële ontsteking.

Diagnose

Door het ooglid om te klappen kan de oogarts met gebruikmaking van de spleetlamp zien of er een chalazion dan wel een hordeolum aanwezig is.

Behandeling

Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg twee maal daags gedurende 15 minuten een in heet water (zodat de elleboog-huid dit kan verdragen) gedrenkte schone zakdoek op het zieke ooglid. Een secundaire infectie kan met antibiotische en evt. corticosteroïd oogdruppels behandeld worden. De gezwollen klier kan, zolang dat nog gaat, leeggedrukt worden. Indien dit niet mogelijk is wordt het chalazion, onder lokale verdoving, door insnijden van het ooglid verwijderd. Een andere mogelijkheid is het inspuiten van een vloeistof (corticosteroid) in het chalazion. De oogarts zal aangeven welke behandeling in uw geval het geschiktst is.

Een chalazion kan eenmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat (op een andere plaats in het ooglid) opnieuw een chalazion ontstaat. Dit wordt dan eveneens op de zojuist beschreven wijze behandeld.