Loading...

Wat is Blepharitis?

Blepharitis is een chronische ontsteking van de ooglidrand, veroorzaakt door een overmatige vetproductie van de talgklieren in de oogleden. Het veroorzaakt een branderig gevoel van de oogleden. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling bestaat uit een goede ooglidhygiëne.

Blepharitis is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Oorzaak

Overmatige vetproductie van de talgklieren in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd en ontstoken. In vele gevallen gaat dit ziektebeeld gepaard met eczema seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor. Wanneer bacteriën, die normalerwijs geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen kunnen zij een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen

De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweervorming komt soms voor.

Behandeling

Het is noodzakelijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattentipjes. Aanbevolen wordt dit twee maal per dag te doen. Maak hiervoor eerst een oplossing van verdunde babyshampoo (enkele druppels shampoo in een bekertje lauw-warm kraanwater). Maak het wattenstaafje hiermee nat en ga vervolgens de oogharen borstelen. Probeer hierbij de ooglidrandjes goed te masseren (dus niet te zacht wrijven over de ooglidranden). Probeer alle korsten en schilfers te verwijderen.

In ernstiger situaties moet, nadat de oogharen gereinigd zijn, nabehandeld worden met oogzalf. Het is verstandig de ooglid reiniging ook in de wat rustiger fasen van de chronische aandoening toch dagelijks vol te houden, zodat zoveel mogelijk de vetverzuring wordt tegengegaan.