OCT scan

Bij een optical coherence tomography oftewel een OCT onderzoek, wordt met geavanceerde techniek met behulp van lichtgolven een scan gemaakt van meestal een deel van het oog. Dit kan het netvlies zijn maar ook bijvoorbeeld de oogzenuw. De scan die wordt gemaakt geeft een dwarsdoorsnede van een deel van het netvlies of oogzenuw. De scans geven vaak een heel gedetailleerd beeld van de structuren in het oog en zo kan in veel gevallen een diagnose gesteld worden. Vaak worden de OCT-scans  ook gebruikt om het effect van bepaalde behandelingen te evalueren of wordt aan de hand van opeenvolgende scans het beloop van een ziekte bekeken.

Het onderzoek
In de meeste situaties is het nodig om de pupillen te druppelen met pupilverwijders. Slechts in enkele gevallen is dit niet noodzakelijk. De oogdruppels hebben enige tijd nodig om in te werken. Als de pupillen wijd genoeg zijn kan de scan gemaakt worden.  Het onderzoek is eenvoudig. U plaatst uw kin in de kinsteun en kijkt naar een vast punt of lampje. Het apparaat doet de rest. Wij scannen altijd beide ogen aangezien we het rechter en het linker oog met elkaar vergelijken. Ook komen de meeste oogaandoeningen aan beide ogen voor. Door de wijde pupillen zult u na het onderzoek nog enige tijd wazig zien. Wij raden het u dan ook af om direct na het onderzoek te gaan autorijden.

Uitslag
De uitslag van de scan wordt meestal direct na het vervaardigen van de scan met u besproken. Als u voor de uitslag later terug moet komen kan het vaak gecombineerd worden met een eventuele behandeling.

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u meer informatie dan kunt u bellen met 015-2126959 of mailen naar info@oogartsenpraktijkdelfland.nl.