Loading...

Declaratie van zorg en eigen risico

Declaratie van zorg en eigen risico

Worden mijn zorgkosten vergoed door de zorgverzekeraar?

Bijna alle zorg die wordt geleverd door Oogartsenpraktijk Delfland is medisch specialistische zorg en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. De gemaakte zorgkosten worden wel verrekend met het eigen risico. In 2024 bedraagt het eigen risico € 385,- voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Daarnaast kan het zo zijn, dat u zelf een vrijwillig eigen risico overeengekomen bent met uw zorgverzekeraar, bovenop de wettelijke € 385,-.

Indien u kiest voor premium implantlenzen of een cosmetische behandeling, worden de kosten hiervoor zelden vergoed door uw verzekeraar. Voor deze kosten krijgt u dan een factuur van ons. U wordt hier altijd van tevoren over geïnformeerd.

Hoe worden de kosten van mijn oogheelkundige zorg berekend?

Alle zorgkosten worden berekend aan de hand van Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s). Indien er meerdere diagnoses tegelijk spelen (bijvoorbeeld glaucoom en staar), kunnen er twee DBC’s tegelijkertijd naast elkaar lopen.

Alle DBC’s hebben een looptijd van 90 of 120 dagen. Soms kunnen DBC’s ook korter lopen, als er een operatie of behandeling wordt uitgevoerd. Alle bezoeken die binnen de looptijd van de DBC plaats vinden worden genoteerd in de DBC en als één bedrag gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. De declaratie vindt over het algemeen plaats aan het einde van de maand waarin uw DBC is afgesloten. Er mag echter tot 1 jaar na het sluiten van de DBC gedeclareerd worden.

Op https://www.zorgwijzer.nl/faq/dbc staat een heldere en duidelijke uitleg over de werking van het DBC systeem met voorbeelden en een goede uitlegvideo.

Hoe werkt het eigen risico in combinatie met het DBC systeem?

Het openen een sluiten van DBC zorgpaden is gebonden aan regels die vastgelegd zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). De openingsdatum van een DBC is bepalend voor de verrekening van de zorgkosten van het eigen risico. Het kan zijn dat er na een eerste DBC een vervolg-DBC wordt geopend. De startdatum van deze vervolg-DBC is bepalend voor de verrekening van het eigen risico. Zolang een vervolgconsult plaats vindt binnen een jaar na de sluitingsdatum van uw laatste zorgpad, wordt de openingsdatum van het vervolg-zorgpad bepaald door de data van uw vorige zorgpad(en) en niet door de datum van het consult. Een consult, behandeling of onderzoek dat plaats vindt in 2025 kan daarom nog vallen onder het eigen risico van 2024.

Ook over de verrekening van het eigen risico binnen het DBC (zorgpaden) systeem heeft Zorgwijzer een goede uitleg: https://www.zorgwijzer.nl/faq/eigen-risico

Onderstaande infographic laat middels een voorbeeld zien hoe het DBC systeem en de verrekening van het eigen risico werkt:

In bovenstaande infographic had de nacontrole ook op 2 januari 2024 plaats kunnen vinden. In dit geval zou dit consult dat wel plaats vond in 2024 toch verrekend worden met het eigen risico van 2023 omdat deze nog net in Vervolg-dbc 3 viel.

Voor meer vragen over uw eigen risico, kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar. Vragen die specifiek over de looptijd van uw DBC gaan kunt u wel bij ons neerleggen.